Omakotitalon ikkunaremontin hinta vaihtelee melko paljon, koska ikkunat, niiden varusteet, remontin laajuus ja ikkunoiden määrät elävät kohdekohtaisesti. Tässä artikkelissa käymme tarkemmin läpi tekijöitä, jotka vaikuttavat ikkunaremontin hintaan.

On hyvin luonnollista, että kaikkia ikkunaremontin suunnittelijoita kiinnostaa myös remontin hinta. Hintahaitari on melko suuri. Pienimmät ikkunan vaihdot maksavat noin 3000€-6000€ ja suurimmat ikkunaremontit noin 20000€-30000€. Ikkunaremontin hintaan vaikuttaa vaihdettavien ikkunoiden määrän lisäksi myös monet muut tekijät.

Samanlaiseen omakotitaloon ikkunaremontti voi maksaa edullisemmilla ratkaisuilla 15000€ ja arvokkaammilla ratkaisuilla 20000€. Hintaan vaikuttaa merkittävästi minkälaiset ikkunat ja lisävarusteet valitaan, sekä minkälaista räätälöintiä ja asennustyötä itse remontti vaatii.

Kysyntää ikkunaremonteilla

Ikkunaremontteja voidaan tehdä kaiken ikäisiin kiinteistöihin, mutta yleisimmin remontteja toteutetaan 50-90 -luvun omakotitaloihin, koska vanhojen ikkunoiden käyttöikä on noin 30 vuotta. Kun vanhat ikkunat alkavat olemaan käyttöikänsä päässä, niin yleisimpiä ongelmia ovat vuotavat tiivisteet, ikkunoiden huurtuminen, hilseilevät maalipinnat ja epäsiisti ulkoasu. Ehkä suurin ongelma, jota vanhoissa ikkunoissa ilmenee paljon, on vedon tunne. Vedon tunne on epämukava ja se saa talon asukkaat useimmiten pohtimaan ikkunaremonttia.

Uudet Pihla -ikkunat ovat valovuoden edellä vanhoja ikkunoita. Uusien Pihla -ikkunoiden tiivisteet ja lämmön- sekä ääneneristysominaisuudet ovat kehittyneet valtavasti. Lisäksi Pihla -ikkunoiden laaja lisävarustevalikoima tuo entistä enemmän käyttö- ja asumismukavuutta. Uusien ikkunoiden laadusta kertoo se, että pieniä ylläpitäviä huoltoja tekemällä, niiden käyttöikä on jopa yli 50 vuotta.

Mitkä tekijät vaikuttavat ikkunaremontin hintaan?

  • Uusien ikkunoiden laatu (valmistaja)
  • Uusien ikkunoiden malli
  • Uusien ikkunoiden määrä
  • Uusien ikkunoiden koko
  • Uusien ikkunoiden jakokarmien määrä
  • Uusien ikkunoiden karmien leveys
  • Uusien ikkunoiden lisävarusteet (mm. venttiilit, painikkeet, lasit, verhot ja kaihtimet)
  • Uusien ikkunoiden erikoisvärit
  • Uusien ikkunoiden asennustyöt (mm. ikkuna-aukon koon muuttaminen)

Ikkunoiden määrä vaikuttaa

On hyvin loogista, että mitä enemmän asennettavia ikkunoita on, niin sitä enemmän ikkunaremontti maksaa. Huomion arvoista on kuitenkin se, että mitä enemmän ikkunoita vaihdetaan kerralla, niin sitä vähemmän yhden ikkunan vaihto kustantaa. Hyvin monella toimijalla, kuten meilläkin on käytössä skaalautuva hinnasto, joka huomioi ikkunoiden ja asennustyön määrän. Useamman ikkunan vaihto jakaa merkittävästi rahti- ja kuljetuskustannuksia, sekä muita työmaan aloitukseen liittyviä kustannuksia.

Kun mietitään eri vuosikymmenten rakennuskantaa, niin on hyvin tyypillistä, että 50-60 -luvun omakotitaloissa on vähemmän ikkunoita, kuin esimerkiksi 80-90 -luvun taloissa. Ikkunoiden määrä vaikuttaa suoraan asennustyön määrään, ja sitä kautta remontin läpimenoaikaan. Kun tarkastellaan keskiarvoja, niin yksi asennuspari purkaa sekä asentaa 4-6 ikkunaa yhden työpäivän aikana. Yleisesti ottaen ikkunaremontti kestää 1-2 päivää.

Ikkunoiden koko vaikuttaa

Ikkunoiden hintataso mukailee hyvin pitkälti ikkunoiden kokoa. Mitä isompi ikkuna on kyseessä, niin sitä arvokkaampi se on. Koon lisäksi ikkunan hintaan vaikuttaa myös ikkunan malli. Esimerkiksi pieni ja moniruutuinen ikkuna voi olla saman hintainen tai jopa arvokkaampi, kuin isohko yksiruutuinen ikkuna.

Ikkunoiden malli vaikuttaa

Ikkunamalleja on monia erilaisia, kuten esimerkiksi kiinteitä ja avattavia ikkunoita, perinteisiä energiatehokkaita ja matalaenergiaikkunoita, sekä yksi- ja moniruutuisia ikkunoita. Mitä yksityiskohtaisempi ja paremmin varusteltu malli on kyseessä, niin sitä työläämpi kyseinen ikkuna on valmistaa tehtaalla, mikä vaikuttaa myös ikkunan hintaan.

Tyylikkäät, laadukkaat ja energiatehokkaat ikkunat on kuitenkin mahdollista saada järkihintaan, kun suunnitteluvaiheessa perehtyy asiaan ja hyödyntää ammattilaisten apua.

Ikkunoiden lisävarusteet vaikuttaa

Ikkunoiden lisävarusteita (lisäpuitteita) ovat mm. hyttysverkot, sälekaihtimet, vekkiverhot, raitisilmaventtiilit, painikkeet, kahvat, helat ja erilaiset ristikot. Lähes kaikkia lisävarusteita on mahdollista saada erilaisina malleina ja väreinä, jotka myös vaikuttavat kokonaishintaan.

Ikkunoiden karmisyvyys vaikuttaa

Toteutamme ikkuna- ja oviremontit aina mittatilaustyönä, jolloin kohteesta riippuen karmisyvyys vaihtelee 100 mm sisällä. Yleisimpiä ikkunoiden karmisyvyyksiä ovat 120, 130, 140, 170 ja 210 millimetriä. Karmisyvyys vaikuttaa merkittävästi ikkunan lämmön- ja ääneneristävyyteen. Mitä syvempi karmi on, sitä laadukkaampi ja arvokkaampi ikkuna on.

Karmisyvyys tarkoittaa ikkunan tai oven karmin paksuutta, eli sisä- ja ulkoreunan välistä mittaa.

Asennustöiden määrä vaikuttaa

Silloin tällöin tulee vastaan tilanteita, että vanhojen ikkunoiden tilalle halutaan asentaa uudet isommat tai vastaavasti pienemmät ikkunat. Tämä tarkoittaa sitä, että vanhaa ikkuna-aukkoa joudutaan muuttamaan ennen uusien ikkunoiden asennusta. Ikkuna-aukkojen muuttaminen teettää jonkin verran lisää työtä, mutta niin suuri urakka se ei kuitenkaan ole, kuin moni luulee. Ikkuna-aukkojen muuttaminen keskiarvollisesti kaksinkertaistaa ikkunaremontin läpimenoajan. Kun perinteinen ikkunaremontti kestää yleensä 1-2 työpäivää, niin ikkuna-aukkojen muutostöiden kanssa remontin kesto on noin 2-4 työpäivää.