Usein sanotaan, että katto on puolet talon julkisivusta. Vesikatto on kiinteistössä teknisesti yksi tärkeimmistä rakenteista, mutta myös ulkonäöllisesti merkittävä osa tyylikästä ja viihtyisää pihapiiriä.

Tiili-, huopa- ja peltikatteilla on omat hyvät ominaisuutensa ja käyttökohteensa. Peltikatto on kuitenkin Suomessa suosituin katemateriaali, koska se on helppohoitoinen, pitkäikäinen ja soveltuu monenlaisiin kattotyyppeihin.

Kiinteistöpalvelu MINT tarjoaa kaikkia Ruukin valikoimassa olevia peltikatteita. Ruukin peltikatteet valmistetaan SSAB:n laadukkaasta teräksestä, ja jokainen peltiprofiii on tasavertaisen laadukas sekä pitkäikäinen. Peltiprofiilien ominaisuudet on kehitetty huippuunsa Ruukin yli 60 vuotisen historian aikana. Asiakkailta ja kattoasentajilta vuosikymmenten aikana saatu hyvä palaute vain vahvistaa käsitystä siitä, että Ruukin peltikatteet ovat markkinoiden parhaimmistoa.

Ruukin peltikatteet profiloidaan Vimpelin tehtaalla ja toimitetaan kohteeseen aina asiakkaan katon mittojen mukaan räätälöitynä. Peltikatteen valinta on pääpiirteittäin makuasia, mutta tietyillä kattotyypeillä tulee huomioida myös teknisiä asioita.

Eri kattotyypeille soveltuvat peltikatteet

Peltikatteet jakautuvat kolmeen erityyppiseen profiiliin:

  • Muotokatteet
  • Pystysaumakatteet
  • Poimulevyt

Ruukin tarjoamiin yleisimpiin muotokatteisiin lukeutuu mm. Tiilikainen, Elite, Aaltokainen ja Finnera. Ruukin yleisimpiä pystysaumakatteita ovat Classic (C ja D), Classic Silence (C ja D) sekä Nordic (C ja D). Poimulevyjä Ruukilta löytyy useita erilaisia, mutta yleisimpiin poimulevyihin lukeutuu mm. T20 ja S18.

Erilaisia kattotyyppeja ovat pulpettikatot, harjakatot, aumakatot, mansardikatot ja tasakatot. Ainoa kattotyyppi, johon peltikatto ei sovellu, on tasakatto. Tasakatolle on aina asennettava huopakatto. Mikäli vesikatto on erittäin monimuotoinen, eli siinä on paljon sisä- ja ulkojiirejä, kattolyhtyjä, kattoikkunoita ja erilaisia läpivientejä, niin silloin ammattitaidolla tehty konesaumakatto on hyvä ratkaisu. Yksi ehkä yleisimmistä huomioitavista asioista peltikatteen valinnassa liittyy katon kaltevuuteen. Mikäli katon kaltevuus on hyvin loiva (noin 1:5 – 1:10), niin tällöin on hyvä valita vesikatteeksi pystysaumakate.

Varsinkin loivilla katoilla oikein valittu peltikate ja ammattitaitoinen asennustyö takaavat vettä pitävän, pitkäikäisen ja hyvin tuulettuvan vesikaton. Myös peltikatteessa käytetyn teräksen laadun ja pinnoitteen merkitys korostuu loivilla katoilla, koska lunta, lehtiä, havuja, roskaa ja muuta likaa kertyy todennäköisemmin.

Peltikatteiden värit

Kun kattotyypille sopiva peltikate/-profiili on valittu, niin päästään värien maailmaan. Ensimmäinen askel värin valinnassa on asuinalueen kaavoitukseen ja mahdollisiin rajoituksiin tutustuminen. Useimmilla asuinalueilla katon värin valitseminen on hyvinkin vapaata. Hyvänä nyrkkisääntönä värien valinnassa voidaan pitää, että sopivaa kontrastia luovat väriyhdistelmät ovat usein näyttäviä ratkaisuja. Kuten esimerkiksi keltaiseen taloon tumman ruskea (RR32) katto, valkoiseen taloon musta (RR33) katto tai punaiseen taloon tumman harmaa (RR23) katto. Tämän tyyppisillä väriyhdistelmillä koko julkisivusta saadaan näyttävä ja ryhdikäs.

Lisää variaatioita väriyhditelmiin saadaan myös otsalautojen, vesikourujen, syöksyputkien ja kattoturvatuotteiden värien valinnalla.

Myös talon ympäristö, pihapiiri, kasvusto ja puusto kannattaa huomioida värin valinnassa. Värivalinnassa on hyvä huomioida myös talon muodot ja muut materiaaliratkaisut. Esimerkiksi perinteisessä maalaismaisemassa punainen katto voi päästä paremmin oikeuksiinsa kuin uudella modernilla asuinalueella – makuasioita.

Ruukin vakiovärit

  • RR11 – Havunvihreä
  • RR20 – Valkoinen
  • RR23 – Tumman harmaa
  • RR33 – Musta
  • RR29 – Punainen
  • RR750 – Tiilen punainen
  • RR32 – Tumman harmaa

MINTin kattoasiantuntijat auttavat mielellään oikean peltikatteen ja värimaailman valinnassa. Aiemmin toteutetuista kohteista pystymme hyvin havainnollistamaan, että mitkä värit sopivat parhaiten teidän taloonne.