Jokainen vesikatto, katemateriaalista riippumatta tarvitsee säännöllistä huoltoa. Katon kannalta parhaimpia tarkastus- sekä huoltoaikoja ovat kevät ja syksy. Keväällä on hyvä käydä tarkistamassa lumi- ja jäämassojen aiheuttamat vahingot, jotta mahdolliset vauriot voidaan korjata välittömästi. Syksyllä on tärkeää varmistaa, että katemateriaali ja sadevesijärjestelmä ovat kunnossa, jotta katto toimii oikein syyssateiden aikaan ja on valmis talven tuloon. Säännöllinen katon huoltaminen pidentää katon käyttöikää ja oikeilla huoltotoimenpiteillä varmistetaan, että katto toimii oikein. Hyvin monelta kosteusvauriolta vältyttäisiin, jos katot tarkastettaisiin säännöllisesti ja pienetkin viat korjattaisiin ajoissa.

Talon omistajana on syytä muistaa, että vakuutukset eivät korvaa, mikäli vesikattoon liittyvät vahingot johtuvat huoltotoimenpiteiden laiminlyönnistä. Tämän lisäksi katemateriaaleja koskevat takuut katkeavat, mikäli valmistajan huolto-ohjeita ei noudateta.

Peltikaton huoltotoimenpiteet:

 • Poista katolta havut, lehdet ja muut roskat
 • Puhdista jiirit ja varmista, että sade- ja sulamisvedet pääset poitumaan katolta
 • Puhdista vesikourut ja varmista, että sade- ja sulamisvedet pääset poitumaan katolta
 • Tarkista läpivientien kiinnitykset ja tiiviys
 • Tarkista katekiinnitykset ja vaihda heikkokuntoiset uusiin kateruuveihin
 • Korjaa/paikkamaalaa peltikatteen pintanaarmut
 • Tarkista yläpohjasta kattorakenteen kunto
  • Katon tuulettuvuus
  • Aluskatteen kunto
  • Läpivientien tiiviys
  • Mahdolliset vuotokohdat

Peltikatto on helppohoitoinen

Peltikatto on yksi helpoiten huollettavista katemateriaaleista. Peltikaton kova ja sileä pinta ei kerää kasvustoa sekä muuta roskaa niin helposti, kuin esimerkiksi tiili- ja huopakatto. Mikäli talon ympärillä on paljon puustoa, joista tippuu paljon lehtiä ja havuja katolle, niin iso osa huuhtoutuu pelkästään sadevesien mukana alas katolta. Jos lehdet, havut ja muut roskat eivät pääse poistumaan sadevesin mukana, niin silloin katto kannattaa huuhdella vedellä ja pehmeällä harjalla. Peltikatto kannattaa pitää mahdollisimman puhtaana, ettei katolle kertyvä siitepöly, noki, lehdet, havut ja muut roskat aiheuta korroosiovaaraa pitäessään peltikatteen pintaa kosteana pitkiäkin aikoja.

Mikäli käytät katon pesussa painepesuria, niin pese kohtalaisen matalalla paineella ja aina harjalta alaräystäälle päin. Mikäli katto ei puhdistu pelkällä pesulla, niin voit ottaa käyttöön peltipesuaineen (panssaripesu tai peltipesu) ja levittää sen pehmeällä harjalla peltikatteen pintaan ennen pesua valmistajan ohjeiden mukaisesti.

Onko peltikatossasi naarmuja?

Peltikaton ongelmat liittyvät usein pinnoitteen irtoamiseen tai jonkin vaurioituneen kohdan ruostumiseen. Usein pieniä vaurioita peltikatteen pintaan syntyy siitä, että katolla liikutaan huolimattomasti, kattoturvatuotteet eivät ole kunnolla kiinni ja kiinnityskohdat pääsevät liikkumaan peltikatteen pinnassa tai lumi- ja jäämassat rikkovat peltikattoa. Mikäli peltikaton pinnassa havaitaan naarmuja, niin ne kannattaa paikkamaalata välittömästi. Paikkamaalaaminen kannattaa aloittaa huolellisilla pohjatöillä, eli puhdistamisella, mahdollisen pintaruosteen poistolla ja pohjamaalauksella. Tämän jälkeen maalattavaan kohtaan levitetään oikean sävyinen pintamaali. Käytä aina peltikatteen valmistajan suosittelemia maaleja ja työvälineitä.

Kateruuvien tarkistus

Vanhojen peltikattojen yleisimpiä vuotokohtia ovat katteen kiinnityskohdat. Etenkin silloin katekiinnitykset aiheuttavat vuotoriskin kun naulat tai ruuvit ovat nousseet ylös eikä kovettunut ja haurastunut tiiviste pidä enää vettä. Mikäli peltikaton huollon yhteydessä havaitset nousseita kateruuveja tai nauloja, niin ruuvaa ne takaisin alan tai vaihda kokonaan uusiin kateruuveihin. Jos heikkokuntoiset katekiinnitykset ovat aiheuttaneet jo vuotoja yläpohjan rakenteisiin, niin silloin on syytä alkaa pohtimaan kunnollista kattoremonttia.

Peltikaton huoltomaalaus

Vuosien saatossa peltikaton pinta alkaa haalistumaan ja kiilto katoamaan. Aurinkoiselta puolelta vanhat peltikatot vaihtavat jopa kokonaan väriä. Peltikaton huoltomaalaus on kustannustehokas ratkaisu silloin, kun peltikate ja kattorakenteet ovat asianmukaisessa kunnossa. Etenkin vanhoja hyväkuntoisia konesaumattuja peltikattoja huoltomaalataan paljon. Jotta maalipinta suojaa tehokkaasti kattoasi vuoden ympäri, tulee se huoltomaalata noin kymmenen vuoden välein. Huoltomaalaus lisää katon käyttöikää merkittävästi ja luo tyylikkään ilmeen koko talolle.

Hilseileviä PVC-peltikattoja ei kannata lähteä maalaamaan ilman kunnollisia pohjatöitä. Mikäli PVC-pinnoitteen päälle levitetään suoraan peltikattomaali, niin piilee riski, että uuden maalipinnan alle jäänyt PVC-pinta alkaa elämään, ja rikkoo maalipinnan. Suosituksemme on, että PVC-peltikaton huoltomaalaus aloitettaisiin huolellisilla suojaustöillä ja sooda-/lasipuhalluksella, jolloin peltikatteen pinnasta saadaan poistettua kokonaan vanha PVC-pinnoite. Tämän jälkeen peltikaton huoltomaalaus voidaan toteuttaa perinteisillä menetelmillä.

Peltikaton huoltomaalauksen työvaiheet:

 • Kohteen suojaaminen
 • Ruostekohtien hionta
 • Peltikaton pesu (pesuaineella)
 • Vesikourujen ja syöksyjen puhdistus
 • Ruostekohtien ruostesuojakäsittely
 • Peltikaton maalaus / pinnoitus
 • Suojauksien purku
 • Loppusiivous ja jätteidenkäsittely

Laadukkaasti tehty huoltomaalaus antaa katolle paljon lisävuosia, mutta ennen maalausurakkaan ryhtymistä kannattaa tarkistaa, ovatko katon muut rakenteet kunnossa. Mikäli havaitset yläpohjan rakenteissa tai esimerkiksi aluskatteessa vaurioita, niin tällöin voi olla kustannustehokkaampaa remontoida koko katto.