Uusien tiilien vaihto on työläs projekti

Silloin tällöin kuulee sanottavan, että ”vanhat kattotiilet voi pinnoittamisen sijaan olla järkevämpi vaihtaa uusiin”. Vaikka nykyisin kattotiilien hinnat ovat melko edullisia, on kuitenkin tiilien purku- ja asennustyö merkittävästi pinnoitusta suurempi. Harvoin nähdään se kokonaisuus, jota tiilien vaihtaminen edellyttää. Tiilien vaihtotyö vaatii usein rakennustelineet, jäte-/vaihtolavan ja uusien tiilien nostovaiheessa suurehkon nosturiauton, jotka muodostavat merkittäviä kustannuksia. Lisäksi vanhaa tiilikattoa purettaessa yläpohja altistuu kosteusriskille, etenkin jos vanha aluskate ei ole täysin kunnossa ja vesi-/lumisade yllättää. Nosturiauton käytön, uusien tiilien latomisen ja asennuksen sujuvuuden kannalta on aina tehokkainta, että uudet kattotiilet voidaan nostaa sopivina nippuina suoraan ruoteiden päälle ja latoa siitä oikeassa järjestyksessä.

 

Pinnoittajan tulee olla ammattilainen

Ammattitaitoinen tiilikaton pinnoitus lähtee aina liikkeelle huolellisesta kuntokartoituksesta, jolla varmistetaan, että tiilikate on rakenteellisesti pinnoituskuntoinen. Kartoituksen yhteydessä on tutkittava myös yläpohja, sekä kattorakenne ja sen kunto. Kattorakenteen tulee olla kunnossa ja pinnoitettavan tiilikatteen alla on oltava ehjä aluskate. On myös erityisen tärkeää, että ehjä aluskate ulottuu alaräystäillä seinälinjojen ulkopuolelle saakka. Kun pinnoitettava tiilikatto täyttää kaikki edellä mainitut ominaisuudet, on tiilikaton pinnoitus nopein ja ylivoimaisesti kustannustehokkain toimenpide tiilikaton elinkaaren pidentämiseksi.

Tiilikatto kestää pitkään

Tiilikatto on Suomen toiseksi suosituin katemateriaali. Syykin on melko selvä. Tiilikatto on hyvin ekologinen, hiljainen ja pitkäikäinen katemateriaali. VTT:n elinkaarianalyysin mukaan betonitiilikatto kestää noin 70 vuotta ja savitiilikatto saattaa olla hyvässä kunnossa vielä sadan vuoden jälkeenkin. Paikoissa, joissa ilmansaasteita ja puustoa on paljon, tiilikatto saattaa näyttää hyvinkin likaantuneelta ja siihen on saattanut kertyä paljonkin sammalta ja muuta kasvustoa. Tällöin katon pesu, kasvuston torjunta-ainekäsittely ja Ormax Pro -pinnoitus on hyvinkin ajankohtainen huoltotoimenpide. Riittävän ajoissa tehdyllä pinnoituksella betonitiilikaton käyttöikä voi jopa tuplaantua.

Katon kunto ja kattorakenne ratkaisee

On tärkeää muistaa, että katon pinnoittaminen ei kuitenkaan korjaa rakenteellisia ongelmia. Mikäli tiilikatteen alla oleva aluskate on heikkokuntoinen tai aluskate puuttuu kattorakenteesta kokonaan, on usein syytä alkaa pohtimaan kattoremonttia. Kattoremontin yhteydessä kattorakenne voidaan päivittää nykyaikaisten rakennusvaatimusten mukaiselle tasolle. Tiilikaton pinnoituksen ylivertaisia hyötyjä ovat tiilikatteen rapautumisen hidastuminen, huoltotarpeen väheneminen, tyylikkyys ja kulutuksen kesto. Tiilikaton pinnoituksen yhteydessä voidaan myös usein toteuttaa muita katon huoltoon liittyviä toimenpiteitä, kuten harjatiivisteen, sadevesijärjestelmien ja kattoturvatuotteiden asennuksia sekä erilaisia rakennuspellityksiä (mm. listoituksia ja piipun pellityksiä).

Valitse oikea pinnoiteaine

Suomessa noin 90% tiilikatoista on rakennettu BMI Ormaxin tiilikatteilla. BMI Ormax on yhdessä MINTin asiantuntijoiden kanssa kehittänyt vuosien varrella juuri Ormaxin tiilikatoille parhaiten soveltuvan pinnoiteaineen – Ormax Pro -tiilikattopinnoitteen. Tiilikatteen valmistajan vahva suositus on, että tiilikatto kannattaa pinnoittaa ainoastaan tutkitulla, testatulla ja valmistajan hyväksymällä pinnoiteaineella. Näin voidaan varmistua siitä, että pinnoiteaine soveltuu kyseiselle tiilikatolle ja kestää siellä pitkään.

”Ormaxin valmistamien tiilien takuu ei ole voimassa enää sen jälkeen, jos katto on käsitelty muulla kuin Ormaxin / Braas Monier -konsernin Technical Centerin hyväksymillä aineilla.”