Uusiutuva energia osana kotisi energiantuotantoa

Uusiutuvan energian ja etenkin aurinkosähkön suosio on kovassa nosteessa ympäristötietoisuuden lisääntyessä. Suomessa energiantuotanto on yksi suurimmista luonnonvarojen ylikulutuksen syistä, joten on syytä kiinnittää huomiota energiantuotannon eri vaihtoehtoihin. Hiilijalanjäljen pienentämiseksi ja rakennuksien energiatehokkuuden lisäämiseksi parhaita keinoja ovat uusiutuvan energian suosiminen, kuten tuuli- ja vesivoiman sekä aurinkoenergian hyödyntäminen. Myös ilmalämpöpumput ovat energiatehokkaita ratkaisuja, etenkin silloin kun viilennykseen tarvittava energia tuotetaan omalla aurinkovoimalalla, eli aurinkopaneeleilla. Pienet energiateot arjessa näkyvät suurina vaikutuksina ympäristössä ja meidän kaikkien tulevaisuudessa.

Miksi aurinkosähkö?

Aurinko on energianlähteenä uusiutuva, ehtymätön ja sen tuottama sähkö on päästötöntä. Aurinkosähkö on yleistynyt kovalla vauhdilla ja aurinkosähköön liittyvää teknologiaa kehitetään jatkuvasti eteenpäin, niin Suomessa kuin ympäri maailmaa. Aurinkosähkön hyödyntämiseen liittyvät päästöt syntyvät ainoastaan aurinkopaneeleiden, inverttereiden ja muiden tarvikkeiden valmistuksessa sekä logistiikassa. Tutkimusten mukaan valmistuksesta ja logistiikasta aiheutuneet päästöt katetaan kuitenkin noin kahdessa vuodessa aurinkopaneeleiden tuottaman puhtaan sähkön ansiosta.

Aurinkopaneelijärjestelmän tuottama aurinkosähkö on aidosti puhdasta ja kotimaista sähköä. Oma aurinkovoimala tuottaa sähköä noin yhdeksän kuukauden ajan vuosittain. Suomessa aurinkopaneelit tuottavat keskimäärin saman verran energiaa kuin Keski-Euroopassa, johtuen pidemmistä valoisista päivistä.

Aurinkopaneelijärjestelmän mitoitus on tärkeä osa investoinnin kannattavuutta mitattaessa. Nyrkkisääntönä voidaan pitää, että aurinkopaneelijärjestelmän laskennallinen teho olisi noin 30% kiinteistön vuotuisesta sähkökulutuksesta. Näin ollen aurinkopaneeleiden tuottama sähkö pystytään hyödyntämään tehokkaasti. Mikäli ylituotantoa kuitenkin tulee, niin se on mahdollista myydä valtakunnalliseen sähköverkkoon.

Aurinkopaneelijärjestelmät ovat pitkäikäisiä ja lähes huoltovapaita. MINTin käyttämissä aurinkopaneeleissa on 10–13 vuoden rakenteellinen takuu ja 25–26 vuoden tuottotakuu. Tuottotakuulla tarkoitetaan sitä, että 25–26 vuoden kuluttua aurinkopaneelien maksimituottotehosta on vielä vähintään 80 % jäljellä.

Aurinkosähkön hyödyt:

  • Kiinteistön arvon nousee
  • Sähkölasku pienenee
  • Uusiutuvaa päästötöntä energiaa
  • Hiilijalanjälki pienenee
  • Verotonta ja sähkönsiirtomaksutonta sähköä käyttöösi
  • Tuottoisa ja pitkäikäinen sijoitus

MINTin asiantuntijat auttavat mielellään aurinkopaneeleiden mitoitukseen, hankintaan ja asennukseen liittyvissä asioissa.