Oliko tänä kesänä tarkoitus toteuttaa talon maalaus vai siirtyikö projekti ensi kesälle? Maalaaminen on mukavaa puuhaa, mutta työn suunnittelu ja eri työvaiheet vaativat tekijältä ymmärrystä sekä erityisosaamista. Mitä pitää siis tehdä ennen pensseliin tarttumista, ja mikä maali soveltuu meidän talon seinään?

Talon maalaus on yllättävän iso urakka, etenkin silloin kun pohjatöitä on paljon. Maalausprojektiin, kuten moneen muuhunkin remontti- ja huoltotyöhön sopii sanonta, ”hyvin suunniteltu on puoliksi tehty”. Talon maalaamiseen tarvitaan oikeat maalit, välineet ja työkalut, eikä perusteellisia esivalmisteluja ja suojaustöitä tule unohtaa. Mikäli maalaus intoa löytyy itseltä paljon, niin se kannattaa käyttää erisävyisten näytepalojen maalaamiseen ja sopivan sävyn löytämiseen. Samalla huomaat, miten paljon uusi maalipinta tuo freesiä ilmettä ja ryhdikkyyttä talolle.

Telineet lisäävät työturvallisuutta

Mikäli talosi on yksikerroksinen, niin useimmiten maalaustyöt on mahdollista toteuttaa tukevien A-tikkaiden avulla. Yleensä kuitenkin talon päädyt ovat niin korkeat, että niiden maalaaminen vaatii rakennustelineitä tai vaihtoehtoisesti henkilönostinta. Vakailta A-tikkailta voi tehdä kevyitä ja väliaikaisia töitä 1-2 metrin korkeudessa, mutta vaativammat ja korkeammat paikat edellyttävät rakennustelineitä tai nostinta.

Perusohjeita tikastöihin:

  • Onko tikkaiden käyttö tarpeellista? Mitä muita keinoja olisi?
  • Työskentely nojatikkailla on kiellettyä. Vakailta A-tikkailta voi tehdä kevyitä ja väliaikaisia töitä, mutta pidempiä ja raskaampia työtehtäviä varten pitää rakentaa työturvallisuusmääräysten mukainen työtaso, teline tai käyttää henkilönostinta.
  • Siirrettäviä tikkaita saa käyttää vain väliaikaisena kulkutienä. Muuten tarvitaan kiinteä kulkutie ja riit­tävät kaiteet.
  • Tarkista tikkaiden kunto. Rikkinäiset askelmat ja kuluneet, kovettuneet liukuesteet ovat vaarallisia.
  • Estä luistaminen. Tue siirrettävät tikkaat alhaalta tai kiinnitä ylhäältä. Tarvittaessa käytä sivuharuksia.
  • Varmista että kaltevuuskulma on 70–75 astetta. Tikkaat ovat silloin huomattavan pystyssä.
  • Käytä leukahihnallista kypärää ja putoamissuojausta.
  • Jätä kädet vapaiksi. Esineiden käsittely lisää putoamisriskiä.
  • Älä astu tikkaiden kahdelle ylimmälle askelmalle.

Mikäli piha-maa talon ympärillä on tasainen, niin pyörillä liikkuva rakennusteline on näppärä ja turvallinen apuväline. Korkeisiin, ahtaisiin ja muuten vaikeisiin paikkoihin pääsee parhaiten pienehköllä henkilönostimella. Rakennustelineiden ja henkilönostimien vuokraus muodostaa merkittäviä kustannuksia, jonka vuoksi maalaustyö on melkein välttämätöntä toteuttaa yhtäjaksoisesti, ja parhaassa tapauksessa useamman maalarin voimin.

Pohjatöiden merkitys hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi on erityisen tärkeä. Vanhan maalin poistaminen vie usein paljon aikaa ja vaatii hyvät työolosuhteet. Tällöin tukevat rakennustelineet ovat käytännössä välttämättömät. Suosituksemme on, että itse ei kannata lähteä rakentamaan epämääräisestä puutavarasta telineitä tai muita työtasoja.

Puhdista seinät ennen maalausta

Vuosien varrella vanha maalipinta kerää paljon pölyä, roskaa ja itse maalista rapautuneita murusia. Lisäksi maalipintaan tarttuu myös savukaasuista ja muista ilman epäpuhtauksista nokea sekä likaa, joka herkästi hylkii uutta maalikerrosta, koska ne sisältävät rasvoja ja öljyjä. Tämän vuoksi talon seinät on syytä vähintäänkin huuhdella, tai pestä huolellisesti levä- ja homepesuaineella.

Seinien pesuun parhaiten soveltuvat välineet ovat pehmeä harja, vesiletku ja sopiva suutin tai painepesuri. Pesua tehdessä, on tärkeää huomioida ettei vettä pääse vääriin paikkoihin, kuten seinäeristeisiin tai räytäänaluslaudoitusten kautta yläpohjan eristeisiin. Etenkin painepesurilla seinät tulee pestä kevyellä paineella ja erityistä varovaisuutta noudattaen. Joissakin tapauksissa painepesurissa voi käyttää turbosuutinta, mikä nopeuttaa hilseilevän maalin poistoa, mutta tällöin pesijän tulee olla asiansa osaava. Mikäli seinäpintoihin on kertynyt vuosien varrella paljon pölyä ja muuta liikaa, niin pesu kannattaa suorittaa levä- ja homepesuainetta käyttäen. Tällöin seinästä saadaan poistettua kaikki pintaan kertynyt home, sammal ja muu kasvusto. Jos kuitenkin varsinainen verhouslauta/-paneeli on päässyt lahoamaan, niin tällöin huoltomaalauksesta ei ole enää hyötyä, vaan silloin on harkittava kokonaan uuden ulkoverhouksen asentamista.

Pesun jälkeen seinäpintojen tulee kuivua hyvin, säistä riippuen muutamasta päivästä viikkoon. Seinien pesu ja maalattavien pintojen esikäsittely ovat hyviä epävakaiden säiden hommia, sillä itse maalaus on suoritettava poutasäällä. Maalattava pinta ei saa olla kostea, etenkin silloin kun maalaus tehdään öljy- tai alkydimaalilla. Loppukesästä aamu- ja iltakaste sekä ilmankosteus alkaa olemaan niin korkea, että kun tuoreen maalin pintaan tiivistyy kosteutta, niin pinnasta tulee herkästi kiilloton tai harmahtava. Lämmin pilvipoutainen keli on ihanteellinen maalaukselle. Aurinkoisella säällä maalaaminen pitää kuitenkin ajoittaa päivänkierron mukaan, siten että maalaustyötä voidaan suorittaa koko ajan varjoisalla puolella.

Etelänpuoleiset seinät ovat kovilla

Etelänpuoleiset seinät altistuvat enemmän kuumalle auringon paisteelle ja se on puuverhouksen yksi pahimmista vihollisista. Kun vertaat päivän puolella olevia seiniä ja enemmän varjossa olevia seiniä, niin huomaat, että eroa on kuin yöllä ja päivällä. Auringon paahteessa vanha maalipinta on erittäin kovilla ja verhouslauta/-paneeli alkaa helposti halkeilemaan, tämän vuoksi huoltomaalaus on syytä tehdä sopivin väliajoin. Sade ja kosteus eivät tee niin paljon tuhoja puuverhoukseen kuin suora auringon paiste, tai jos tekevät, niin silloin syy on todennäköisesti seinärakenteessa. Tällöin on oletettavaa, että seinärakenteen tuuletus on puutteellinen tai räystäältä tippuva vesi on päässyt roiskuamaan verhoukselle. On myös mahdollista, että vesikate tai räystäskouru on heikossa kunnossa ja päästää vedet seinäpinnoille. Etenkin vanhoissa taloissa ulkoverhouksen tuuletusrako on usein olematon, mikä aiheuttaa maalin irtoamista verhouksen pinnasta.

Mikäli maali irtoilee kosteuden vaikutuksesta, niin silloin on syytä perehtyä asiaan tarkemmin. Kosteus, joka rikkoo maalipintaa, ei yleensä tule sateena taivaalta, vaan jollakin tavalla rakenteiden läpi. Sisältä päin tuleva kosteus päätyy puun ja tiiviin maalipinnan väliin, ja varsinkin jäätyessään työntää maalia irti verhouslaudan/-paneelin pinnasta.

Joskus ulkoverhoukseen tehty lisälämmöneritys aiheuttaa myös maalin irtoilua, koska talon ulkopinnat jäävät kylmemmiksi, ja maalin alle tiivistyvä kosteus rapauttaa maalikerrosta sekä itse verhouspuuta. Tämän vuoksi on ensisijaisen tärkeää osata valita myös oikea maali. Kun puuverhous käsitellään kohteeseen sopivalla maalilla, joka läpäisee kosteutta, niin tällöin maalikin pysyy paremmin verhouslaudan/-paneelin pinnassa.

Ulkomaalausta tehdessä on tärkeää selvittää, millä maalilla verhous on aikaisemmin maalattu, jotta osaataan valita kyseisen maalin kanssa yhteensopivat tuotteet. Saman maalityypin käyttäminen on helpoin ja turvallisin ratkaisu. Vesiohenteisen maalin tunnistaa tyypillisesti siitä, että se taipuu, kun taas öljymaalille tyypillistä on taittua ja katketa taivutettaessa. Vesiohenteinen maali irtoilee puun syyn suuntaisesti, öljymaali taas halkeilee verkkomaisesti.

Verhouksessa olevat oksanreiät ja halkeamat tulee paikata ennen maalausta. Oksanreiät voi paikata puutapeilla ja pienet kolot sekä halkeamat öljy-/ikkunakitillä. Silikonia ei kannata käyttää, koska siihen ei maali tartu.

Väriä pintaan!

Pohjatöiden tekeminen on tarkkaa ja aikaa vievää puuhaa. Varsinainen maalaaminen on mukavaa, kun käden jälki näkyy ja silmä lepää.

Ennen kuin aloitat koko talon maalaamista, niin koemaalaa noin puolen neliön ala malliksi. Näin varmistut maalista ja värisävystä. Suojaustöissä ei kannata säästellä, sillä se näkyy lopputuloksessa. Etenkin ikkunat, ovet, terassit, laatoitukset ja sokkeli on hyvä suojata huolellisesti. Toimivia suojaustarvikkeita ovat pressut, muovit, pahvi ja maalarinteippi.

Ennen maalausvaiheen aloittamista tulee hankkia myös kunnon välineet. Kullekin maalityypille on olemassa omat siveltimet. Tela ja maaliruisku ei sovellu kovinkaan hyvin ulkoverhouksen maalaukseen. Mikäli puuverhousta ei ole pintakäsitelty aiemmin, niin pohjamaalaa paljas puupinta joko ohennetulla pintamaalilla tai erityisellä pohjamaalilla. Jos puussa on pihkaa tihkuvia oksia, poista pihka mineraalitärpätillä ja sivele sitten oksapaikkoihin oksalakkaa. Tämän jälkeen seinät voidaan pintamaalata haluttuun sävyyn.

”Jos olet oikeakätinen, aloita työ oikealta ylhäältä, jos taas vasenkätinen, aloita vastaavasti vasemmalta.”